Beleidsmatige voortgang
Wonen en bouwen
In januari 2018 is de nota Haagse Hoogbouw: Eyeline en Skyline bijna unaniem door de raad vastgesteld, waarmee Den Haag nu een actueel en ambitieus beleidskader heeft voor hoogbouw in een select aantal gebieden in de stad. Om de groei van de stad te faciliteren en de komende jaren te zorgen dat er gemiddeld 2.500 woningen per jaar gebouwd kunnen worden, moet er voldoende planvoorraad zijn. Daartoe zijn gebiedsverkenningen uitgevoerd. In het coalitieakkoord van het nieuwe college is een aantal van deze uitwerkingen nu opgenomen om verdere gebiedsontwikkelingen te gaan realiseren en zo de planvoorraad aan te vullen.
Betaalbaar wonen
Nieuwe woningvoorraad
In de eerste helft van 2018 zijn ongeveer 2.000 woningen in aanbouw genomen, waaronder woningen in de projecten Laakhaven-West/deelplan 8, 9 en 10, Medemblikstraat, Scheveningseweg, Loevesteinlaan, Verhulstplein en Willem Witsenplein.
Woningcorporaties
2018 is het laatste jaar van de meerjarige prestatieafspraken (RIS 269678). Deze afspraken lopen grotendeels op schema. Van één afspraak is geconstateerd dat deze achterliep op schema. Hier is extra inzet op gepleegd. Dit betrof een afspraak om voorstellen te ontwikkelen om ingrijpend aangepaste woningen (in verband met zorgbehoefte) bij nieuwe verhuur te kunnen toewijzen aan een woningzoekende die behoefte heeft aan een aangepaste woning (15.4.4). Hiernaast is in 2018 het plan van aanpak vocht- en schimmelproblematiek Haagse corporatiewoningen (RIS 296162) voortgezet. Aangezien de prestatieafspraken eind 2018 aflopen is naar aanleiding van de nieuwe woningwet met de huurdersorganisaties en corporaties in Den Haag een nieuwe werkwijze ontwikkeld. In de eerste helft van 2018 is de gemeente met deze partijen gestart met het vormgeven van een nieuwe raamovereenkomst tussen gemeente, huurders en woningcorporaties.
Woonruimteverdeling
Vanaf januari 2018 kunnen aanvragen voor een voorrangsverklaring digitaal worden ingediend en kunnen aanvragers hun dossier digitaal beheren. Doordat Hagenaars nu zelf rechtstreeks een aanvraag kunnen indienen is het aantal aanvragen voor een voorrangsverklaring in de eerste helft van 2018 gestegen ten opzicht van de eerste helft van 2017.
Huisvesting aandachtsgroepen
Ouderen en zorg
Het afgelopen half jaar is op basis van de eerste ervaringen met een doorstroommakelaarsfunctie besloten dit instrument voort te zetten. Om een groter publiek te bereiken, zal de functie van doorstroommakelaar zich in 2018 meer gaan richten op voorlichtingsbijeenkomsten en contacten met intermediairs bij bijvoorbeeld wijkteams en corporaties.
Om extra huisvestingsplekken te regelen voor zorgdoelgroepen, zoals ex-verslaafden, ex-gedetineerden, GGZ-cliënten, mensen uit de Maatschappelijke Opvang en zorgjongeren, is vorig jaar afgesproken dat de corporaties 180 woningen extra leveren in 2017-2018. De gemeente gaat daarnaast nog eens 50 woningen via andere sporen realiseren, bijvoorbeeld in vrijkomend gemeentelijk vastgoed. De corporaties vullen plekken in leegkomende woningen uit de woningvoorraad maar gebruiken ook tijdelijk leegstaande locaties om mensen te huisvesten. Er wordt veel inzet gepleegd op het behalen van de extra huisvestingsplekken. Doordat het geschikt maken van locaties voor bewoning tijdsintensief is en de druk op de woningvoorraad hoog, zal naar verwachting de opgave voortduren tot in 2019.
Statushouders
In het eerste half jaar van 2018 zijn de laatste twee locaties voor statushouders opgeleverd; namelijk de Anna van Hannoverstraat waar 88 statushouders onzelfstandig wonen in een 50/50% mix met studenten, en de Nienoordstraat waar 17 zelfstandige appartementen door statushoudergezinnen in gebruik zijn genomen. Den Haag heeft in de periode van 1 januari tot 1 juli 2018 331 statushouders gehuisvest op een opgave van 355 personen.
Studenten
Omdat naar verwachting de groei van het aantal internationale studenten aan blijft houden en de start van het nieuwe academiejaar in september 2018 een piekmoment in de huisvestingsvraag met zich mee zal brengen, hebben diverse acties plaatsgevonden om te zoeken naar korte termijnoplossingen voor circa 400 eenheden. Hierbij is gezocht naar beschikbare of beschikbaar te maken panden in samenwerking met lokale huisvestingsspelers. De inspanningen van het eerste half jaar hebben geleid tot zicht op korte termijnoplossingen voor circa 300 studenteneenheden, maar deze zijn slechts gedeeltelijk beschikbaar bij aanvang van het nieuwe academiejaar. We blijven daarom zoeken naar en inzetten op beschikbare panden, waarbij we oog hebben voor korte proceduretijden.
Arbeidsmigranten
Tot halverwege 2018 is het aantal plaatsen voor arbeidsmigranten gestegen tot circa 1.850. Daarmee is het overgrote deel van de eerder regionaal afgesproken ambitie van 2.000 plaatsen in Den Haag gehaald, zoals ook in de begroting was geformuleerd. Voor werkgevers en uitzenders is het moeilijker geworden om geschikte locaties te vinden om arbeidsmigranten veilig en zonder overlast te huisvuisten. Vanwege het aflopen van de termijn van de genoemde regionale ambities zal dit onderwerp worden meegenomen in de nieuwe regionale prestatieafspraken.
Woonkwaliteit en leefbaarheid
VVE Balie
In het eerste half jaar van 2018 is door meer dan 120 VvE’s met een totaal van ruim 500 appartementen de hulp van de VvE-balie ingeroepen bij het activeren en actief houden van hun VvE. De eerste lening van het Haags Duurzaamheidsfonds is ter goedkeuring aangeboden aan de bank. Daarnaast zijn in de eerste helft van 2018 38 Maatwerkenergiescans aangevraagd. Voor kleine VvE’s (kleiner dan 10 appartementen) is het energieadvies dat naar aanleiding van de scan wordt opgemaakt, gekoppeld aan een Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP). De gemeentelijke subsidieregeling voor MDOP’s is in de eerste helft van 2018 afgerond.
Tot 1 juli 2018 zijn er ruim 3.200 verduurzamingsmaatregelen getroffen in het kader van het programma Werk aan een Duurzaam Woningonderhoud. Om het bereik van het programma te vergroten, is in de eerste helft van 2018 via de mobiele pop-up store het thema duurzaam wonen dicht bij de bewoners in Laak en Transvaal gebracht. Deze pop-up store is in juli op het Hobbemaplein gezet. tegenover de ingang van de Haagse Markt. Daar worden vooral adviezen gegeven die relevant zijn voor bewoners in die wijk: duurzaam woongedrag, energiebesparing, verduurzaming van VvE’s, et cetera.
Er zijn 331 huishoudens met behulp van de Energieboxen aan de slag gegaan met energiebesparing. De VvE-balie heeft vanaf 1 januari 2018 53 VvE's met in totaal 2.498 appartementen geholpen met verduurzaming, waaruit blijkt dat vooral de grote (professionele) VvE's klaar zijn om stappen te zetten met verduurzaming.
WOM Den Haag Zuidwest
De nieuwbouw Meppelweg, drie flats met 111 woningen (zes stadsbungalows, 70 koopappartementen en 35 markthuur appartementen) nadert voltooiing. De eerste woningen worden naar verwachting september/oktober 2018 opgeleverd. In januari 2018 is de ontwikkeling Dedemsvaartweg aanbesteed: er worden drie gebouwen gerealiseerd met in totaal 90 sociale huurwoningen en 51 koopappartementen. In de zomer van 2019 start de bouw.
Stadsvernieuwing en grondexploitaties
Gedurende het eerste halfjaar is de grondexploitatie-portefeuille uitgebreid met twee nieuwe grondexploitaties.
• Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein); RIS 298751; Saldo € 0,1 mln. NCW voordelig. Het programma omvat 24 vrije sector appartementen, een ondergrondse parkeergarage met circa 155 parkeerplaatsen en 3.034 m² bvo detailhandel.
• Assumburgweg (brandweerlocatie; RIS 298576; Saldo € 1,5 mln. NCW nadelig. Het programma omvat 144 sociale huurappartementen, 398 huurappartementen, een half verdiepte parkeergarage met circa 440 parkeerplaatsen en 4.946 m² bedrijvigheid.
Tussentijdse winstnemingen positieve plannen
Conform BBV moet bij projecten met een voordelig saldo tussentijds winst worden genomen volgens het zogenaamde Percentage of Completion principe. Dit betekent dat voor projecten met een positief eindresultaat al deels winst moet worden genomen voordat het project wordt afgesloten. Bij het opmaken dit halfjaarbericht is er nog geen sprake geweest van een tussentijds gerealiseerd resultaat.
Scheveningen
Impact Vastgoed is voornemens het Rijksmonument aan de Plesmanweg 1-6 te transformeren naar een gedifferentieerd programma. Daarnaast wordt woningbouw op de locatie ontwikkeld. De gemeente faciliteert Impact Vastgoed bij de procedures en het ontwerp tot aan de afgifte van een onherroepelijke omgevingsvergunning met draagvlak vanuit de wijk. In 2018 ligt er minimaal een goedgekeurd en gedragen VO.
Het plan van aanpak voor de visie voor het Westbroekpark, Scheveningse Bosjes en de Waterpartij (Parkvisie) is in 2018 door de raad vastgesteld. Hieruit zijn 3 grote projectenclusters voortgekomen: Vergroeningen, Positionering en Beheer. Uitvoering wordt verder gegeven aan plaatsing van passende bewegwijzering in het gebied en het herinrichten van de padenstructuur. Het in 2018 verrichte haalbaarheidsonderzoek voor verdieping van de Teldersweg, zal verder worden onderzocht om tot uitvoering te kunnen overgaan. Eind dit jaar of uiterlijk begin van het volgend jaar zal het resultaat van de haalbaarheidsstudie bekend zijn. Dit project heeft een doorlooptijd van meerdere jaren.
Haagse Hout
De gemeenteraad heeft op 15 februari jl. het projectdocument aangenomen dat de herontwikkeling van het winkelcentrum Duinzigt mogelijk maakt. Daarmee is een belangrijke stap genomen voor het wijkwinkelcentrum. In juni 2018 is voor deze ontwikkeling de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar getekend. Naar verwachting start de bouw eind 2019 / begin 2020.
De nieuwbouw voor de Amerikaanse Ambassade is opgeleverd. Op 26 maart 2018 was de feestelijke opening.
De Kosovo Rechtbank aan de Raamweg 47 moet vanaf 1e kwartaal 2019 worden ingesteld in Nederland en zal worden gefinancierd door de Europese Unie om getuige intimidatie of gerechtelijke corruptie te voorkomen. Oplevering staat gepland voor het derde kwartaal 2018.
In verband met de veiligheidsvoorzieningen rond TNO is de oude eindhalte van bus 22 verplaatst. Op de huidige splitsing is een rotonde aangelegd. Deze is opgeleverd in maart 2018.
Het laatste half jaar is er hard gewerkt aan het ontwerpbestemmingsplan voor de Grotiusplaats en is de aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Zowel het ontwerpbestemmingsplan als de ontwerpvergunning liggen vanaf begin juni, vanwege het toepassen van de coördinatieregeling, ter inzage. Daarnaast is het schetsontwerp (SO) voor de buitenruimte opgesteld en wordt er gewerkt aan het SO voor de constructie van de overkapping.
Loosduinen
Voor de Narcislaan heeft de Raad van State op 21 februari 2018 het beroep tegen de omgevingsvergunning Bouwen/Afwijken bestemmingsplan ongegrond verklaard. In opdracht van de woningstichting die de grond al eerder geleverd heeft gekregen, is de bouw van het appartementencomplex in maart 2018 gestart.
Kijkduin
Op de locatie Schapenatjesduin (B2) worden circa 55 woningen gerealiseerd in Kleinschalig Opdrachtgeverschap in diverse prijssegmenten gecombineerd met circa 66 sociale woningen. De ontwikkelvelden bestaan uit voormalige sportvelden ingeklemd tussen puinduinen. De beplanting op de puinduinen wordt aangepast en de woningen komen rondom een nieuw te graven waterpartij te liggen. De bomenkap en ophoging van het terrein is in de eerste helft van 2018 afgerond. In juni is gestart met het bouwrijp maken en het technische ontwerp voor het woonrijp maken. Inmiddels zijn 47 van de kavels in reservering en 8 in optie. De eerste ontwerpen worden momenteel getoetst aan de hand van de kavelpaspoorten.
Escamp
In april 2018 is het laatste deel van de heringerichte openbare ruimte rond Sophia Revalidatie opgeleverd. Als gevolg van de nieuwbouw van het project Melis was de uitvoering uitgesteld. Met het doortrekken van het groen en het water zijn het groene assenkruis en de ecologische zone versterkt en is het gebouw onderdeel van de omgeving worden.
Het project Eurocinema betreft het vervangen van een voormalig bioscoopgebouw door 65 sociale huurwoningen aan de Hengelolaan/Leyweg. De bouw gaat voorspoedig. Naar verwachting zal het gebouw eind 2018 worden opgeleverd. De nieuwe naam wordt Lumière.
De bouw van het meest substantiële deelgebied 1 van de gebiedsontwikkeling Haga is in volle gang. De bouwput voor de ondergrondse parkeergarage is dit jaar gegraven en de fundering wordt gelegd.
In mei 2018 is versneld de grond geleverd van een deel van het volgende deelgebied. Hierdoor kan alle hoogbouw in het project in één bouwstroom en met één bouwplaats worden gerealiseerd. Overlast van bouwverkeer wordt hierdoor beperkt en het tussen de gebouwen gesitueerde plein kan in één keer worden gerealiseerd.
De eerste fase van 41 eengezinswoningen aan het Florence Nightingalepark is opgeleverd.
De locatie voor een complex van 20 sociale huurwoningen aan het Oosteinde is bouwrijp gemaakt. In maart 2018 zijn 8 bomen verplant, waarna archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Het college heeft op 22 mei jl. besloten tot uitgifte van de grond aan de ontwikkelaar die hier in combinatie met de naastgelegen bouwkavel voor woningstichting Arcade het complex realiseert.
De 17 grondgebonden koopwoningen aan de Eindstede zijn in februari 2018 opgeleverd.
Begin 2018 is het projectdocument Assumburgweg door de gemeenteraad vastgesteld en heeft er een inloopbijeenkomst plaatsgevonden voor de buurt.
Centrum
Transvaal
In 2014 is een grondreserveringsovereenkomst gesloten voor het ontwikkelen van een multicultureel vrijetijdscentrum in Transvaal (MVC Transvaal). Bij de uitwerking zijn verschillen van inzicht ontstaan tussen de gemeente en de ontwikkelende partij. Hierover loopt sinds 2015 een juridische procedure.
Eind juni 2018 is het opwaarderen van de buitenruimte van het Hobbemaplein gereed. Het asfalt en de bestrating zijn vervangen en er zijn verschillende groenvakken aangebracht. Ook wordt het straatmeubilair op het gehele plein dit jaar vervangen. In februari is bekend gemaakt dat ontwerpbureau BOLD de winnaar is van de prijsvraag Landmark voor het middenterrein. Het ontwerp heeft de vorm van een lemniscaat en staat symbool voor de verbinding tussen de Schilderwijk en Transvaal. In 2018 wordt het ontwerp uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp.
Binnenstad
Voor het kluscomplex Noordwal 117 zijn alle reserveringsovereenkomsten ondertekend. Inmiddels zijn ook enkele uitgiftenovereenkomsten ondertekend en kunnen kavelkopers echt over gaan tot klussen. De verwachting is dat de rest van de uitgifteovereenkomsten ook dit jaar worden ondertekend. Daarnaast is het kavel voor de Bulgaarse Kerk, wat zij eerst huurde van de gemeente, nu definitief verkocht aan de kerk.
Stationsbuurt en het Oude Centrum
Door een bezwaar- en beroepsprocedure, welke gestart is in 2018, is de transformatie van het Grote Belastingkantoor vertraagd. Naar verwachting zal met de transformatie in het najaar gestart worden. Dit voorjaar is in de plint de MADO- ijssalon geopend.
Laak
Het programma voor het Stationspostkantoor is in 2018 iets gewijzigd. Er wordt meer flexibele kantoorruimte gerealiseerd. De interne sloop is inmiddels gereed. In juni 2018 is de omgevingsvergunning aangevraagd. In het najaar van 2018 wordt gestart met de transformatie. De raad heeft op 19 april jl. met het project KO Capadosestraat ingestemd. Het gaat om 20 klusappartementen. Begin augustus starten de werkzaamheden in het gebouw (asbestsanering en klusrijp maken). De start verkoop is gepland begin december 2018.
Laakhaven Hollands Spoor
De Lehmanstoren (fase 1 van het bouwplan Vijverhof) met 481 studenteneenheden waarvan de bouw in 2018 is gestart heeft medio mei haar hoogste punt van 70 meter bereikt. De toren wordt begin 2019 opgeleverd. Omdat deze bouwactiviteiten op korte afstand van elkaar plaatsvinden in een omgeving met grote onderwijsinstellingen worden in een vroeg stadium bouwlogistieke vraagstukken tussen de initiatiefnemers onder regie van de gemeente afgestemd.
Ten aanzien van de ontwikkeling van de nieuwe entree Hollands Spoor Laakhaven is eind vorig jaar met succes de nieuwe reizigerstunnel geplaatst. Op dit moment wordt gewerkt aan de koppeling van deze nieuwe tunnel aan de bestaande hal van het station Hollands Spoor. Tegelijkertijd wordt op dit moment de aanbesteding van de commerciële ruimte (800 m²) met daar boven op de fietsenstalling van 2.500 plaatsen afgerond zodat deze in de 2e helft van 2018 in aanbouw genomen kan worden.
Binckhorst
In het tweede kwartaal zijn alle waarderings- en exploitatiesubsidies voor de Particuliere Initiatieven in de Binckhorst vastgesteld en afgerond.
In afwachting van besluitvorming aan het einde van dit jaar rond Omgevingsplan en Gebiedsaanpak Binckhorst wordt een aantal bottom-up initiatieven (Netwerkbijeenkomsten en Ronde Tafels van I’M BINCK, Bier & Braad Festival en dergelijke) uit het gebied in 2018 ondersteund.
In april 2018 heeft de ontwikkelaar het Voorlopig Ontwerp van de Saturnusstraat (kavel 1) gepresenteerd aan de gemeente. Het ontwerp betreft de bouw van ruim 150 woningen in combinatie met commerciële ruimtes en de herbouw van het Van Klingerenpaviljoen. In het najaar wordt samen met de ontwikkelaar het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp en gereed gemaakt voor vergunningaanvraag begin 2019.
Leidschenveen-Ypenburg
Het Planuitwerkingskader (PUK) voor de aanleg van een nieuwe buitenplaats Nieuw Vredenoord, op de voormalige Molenweide van het buiten Oud Vriendoord in de Vlietzone, is door het college vastgesteld. Op dit perceel wordt een nieuwe buitenplaats (hoofdgebouw met bijgebouwen) omringd door park aangelegd met aan de achterzijde van het terrein nog een ensemble van vier woningen.
In deelplan 20 zijn de laatste kavels in mei 2018 (opnieuw) in de verkoop gegaan en vrijwel allemaal direct onder optie genomen. In deelplan 26 West is de vergunning voor de multiplexbioscoop onherroepelijk geworden begin 2018.
Het Europese Hof heeft de vragen van de Raad van State in het kader van de lopende beroepszaken voor de RWS-kavel begin 2018 beantwoord, waardoor er zicht komt op een uitspraak door de Raad van State in 2018. Bij een verwachte positieve uitspraak kan de ontwikkeling van het plan '100% energie' verder worden opgepakt.
Scheveningen – De Kust Gezond
In de afgelopen maanden zijn de bouwrijp-werkzaamheden voor de vastgoedontwikkeling van Strandweg Vastgoed B.V. (Hommerson) op de Noordboulevard afgerond. Eind september wordt gestart met de uitvoering. Tevens is in maart 2018 gestart met de bouw van het Legoland Discovery Centre op de locatie van het voormalige Vitalizee. Verder heeft de eigenaar van het Kurhaus, Amrath Hotels, twee beginselvragen ingediend voor respectievelijk een ondergrondse parkeergarage voor hotelgasten, onder het gebied aan de voorkant van het Kurhaus en voor een extra openbare verbinding tussen landzijde en boulevard ter hoogte van de grens met de locatie van Legoland en het Kurhaus. Dit sluit aan bij de ambitie van het programma De Kust Gezond om goede looproutes tussen boulevard en het achterliggende gebied te creëren, hierover vindt overleg plaats met de gemeente.
Tot slot is er direct tussen de entree van de pier en de grens van het werkterrein Noordboulevard het ‘informatiepunt Scheveningen, De Kust Gezond’ gerealiseerd. Het infopunt wordt een centrale plek in de communicatie rondom de toekomst van Scheveningen. Centraal staan de ontwikkelingen binnen het programma De Kust Gezond, maar ook het programma Feest aan Zee heeft hier een podium.
Bouw-, woning-, welstandstoezicht
Door het bouw- woning- en welzijnstoezicht worden leefbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de fysieke leefomgeving in Den Haag verbeterd. De feitelijke uitvoering wordt jaarlijks vastgelegd en vastgesteld in het Jaarplan WABO VTH. De gemeente richt zich hierbij op onderwerpen als onvergunde kamerbewoning, hennepkwekerijen, illegale bouw, achterstallig woningonderhoud, aanpak van woonoverlast, ongediertebestrijding en vergunde kamerbewoning. Ook is in 2018 van vakantieverhuur (Airbnb) structureel ingebed in de werkprocessen.
De gemeente controleert ook de woonwagencentra periodiek op naleving van de bouw- en woonregelgeving. Deze controles moeten ervoor zorgen dat het gebruik op de fysieke staat van 233 woonwagens op 17 locaties op orde blijft. Het aantal meldingen bij het Meld- en Steunpunt heeft in het eerste halfjaar 2018 een stijging van 12,5 % laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Als deze trend zich voorzet zullen we in 2018 uitkomen op 2.840 meldingen.
Daarnaast is de focus meer gericht op ondermijnende criminaliteit en verdere doorontwikkeling van de kwaliteit van handhaving en de versterking van de regierol van het Meld- en Steunpunt Woonoverlast. De Haagse Pandbrigade is gestart met het concreet uitrollen van de het “pilot-project aanpak achterstallig woningonderhoud Laak”. Dit in samenwerking met de VvE balie en het stadsdeel Laak. Inmiddels zijn 300 woningen (90 Verenigingen van Eigenaren) geschouwd en zijn de eerste aanschrijvingen aan eigenaren verstuurd.
Tevens heeft de pandbrigade de controle op vergunde prostitutie panden opgepakt. Het gaat hierom 600 controles. Naast deze periodieke controles wordt getracht andere ongewenste ontwikkelingen in de prostitutiegebieden te signaleren en aan te pakken. Deze aanpak zullen we dit jaar evalueren.
Kernregistraties
Naast het regulier beheer van een aantal basis- en kernregistraties wordt er gewerkt aan de verdere verbetering en ontwikkeling van de (geo-)informatievoorziening.
De wet Basisregistratie Ondergrond (BRO) is per 1 januari 2018 in werking getreden. De implementatie van deze wet gebeurt de komende jaren in 4 tranches. Op 14 mei 2018 heeft de gemeente Den Haag de eerste ondergrondgegevens (grondwatermonitoringsputten) aan de landelijke voorziening van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) geleverd. Deze levering vond plaats in het kader van de 1e tranche.
Vanwege de aankomende omgevingswet is het Haagse 3D stadsmodel (digitale stadsmaquette) in ontwikkeling. Het 3D-stadsmodel geeft zowel interne als externe partijen een beter inzicht (in veranderingen) in de fysieke leefomgeving. Voor het Omgevingsplan Binckhorst wordt een 3D model ontwikkeld. In dit model is de maximale hoogte van bestaande gebouwen opgenomen en in 3D weergegeven. Dit model is naar verwachting in september 2018 gereed. Ondertussen wordt verder ontwikkeld aan een 3D model van de hele stad.
Omgevingsvergunning
In het eerst halfjaar van 2018 is gebleken dat er vrijwel evenveel bouwaanvragen zijn ingediend als in dezelfde periode vorig jaar. Het zijn grotendeels aanvragen met een bouwsom kleiner dan € 100.000. Er zijn 45 aanvragen voor grote bouwplannen ingediend (bouwsom > 1 mln.). De grote plannen die zijn ingediend zijn onder andere:
Centrum: 2 woontorens Turfmarkt (488 woningen);
Escamp: Leyweg Erasmusveld: (271 woningen);
Haagse Hout: 2 woontorens Grotius I en II (601 woningen);
Laak: Neherkade 1K (271 woningen) en Waldorpstraat, Waldorp Four fase 2, ( 778 woningen);
Loosduinen: Ockenburgstraat (78 woningen);
Scheveningen: Winkel- en horecacomplex met parkeergarage Noord Boulevard.
De verwachting is dat het aantal aanvragen en de legesopbrengst volgens de begroting wordt gehaald. In de legesverordening omgevingsvergunning zoals vorig jaar vastgesteld zijn de volgende drie maatregelen getroffen: een verlaging van het legestarief met 10% voor plannen met een bouwsom > € 250.000, een verlaging van het maximumtarief van € 2,5 mln. naar € 1 mln. en het instellen van een pilot ‘Groene Leges’ voor 2018 en 2019 voor in totaal € 5 mln.. Voor de laatste maatregel is de ‘Regeling vermindering leges voor duurzame bouwplannen Den Haag 2018’ vastgesteld (RIS 298033). Deze regeling is bedoeld om de legesdrempel weg te nemen of te verlagen voor duurzame bouwplannen. Dit vindt plaats door toepassing van een vermindering op de leges omgevingsvergunning als het bouwplan op duurzame wijze is gerealiseerd. Het eerste halfjaar van 2018 was de opstart. Er zijn 20 aanvragen ingediend met een totale legesvermindering van € 90.000. Nu de opstartfase is gepasseerd en er ook meer bekendheid is voor de Regeling is de verwachting, dat er in het tweede halfjaar een toename zal zijn in het aantal aanvragen om vermindering.
De planning voor de inwerkingtreding van de omgevingswet is uitgesteld naar 1 juli 2021. Dit is het gevolg van de opgelopen vertraging van de inwerkingtreding van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). De opgave voor de gemeenten bestaat uit het voorbereiden van het werken met kerninstrumenten (omgevingsvisie, omgevingsplan, programma’s en vergunning) en de strategische keuzes daarbij. Het succes van de Omgevingswet valt of staat met het op een andere manier werken: integraal, meer open en gericht op samenwerking met inwoners en bedrijven. Voor wat betreft het aspect integraal werken zijn een aantal pilots uitgevoerd.
De invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is uitgesteld. In het wetsvoorstel staat, dat bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning de preventieve toetsing door het bevoegd gezag aan de bouwtechnische voorschriften komt te vervallen. Voor de gemeente is het op dit moment nog onduidelijk welke gevolgen de wet zal hebben.